RÓBERT ATYA FÜRJ-FARMJA – Szombathelyen kopogtat

Két órányi utazás, majdnem százhúsz kilométernyi, a jelenben szinte kibírhatatlan zötykölődés választja el egymástól Murakeresztúrt és Szombathelyt! A hazai úthálózatok megmagyarázhatatlanul leromlott állapotát figyelembe véve ez a helyzet nem ad okot bizakodásra…. Úgy is mondhatnánk, szinte embert próbáló a feladat!

Mégis, csudajó útnak indulni, Róbert Atya farmjára!

0002

Mert minden távolság relatív!
A murakeresztúri Polgár Farm megteremtő-mindenese, a szorgalmas Polgár Róbert, Romániában található szülőfaluja, onnan Murakeresztúrtól tizenöt órányi távolságra, mintegy ezeregyszáz kilométerre esik. Elgondolni is nehéz, mekkora az az út! Mennyi kátyú és göröngy… zötykölődés…

A messzi, magyarok lakta falu szellemiségét magával hozó fiatalember mégis szinte pillanatok alatt elrepíti a hozzá megérkezőket, a csángók távoli földjére. Tiszta tekintete és csendes, de annál határozottabb beszédje minden kilométerben és órában, percben mérhetőt elfeledtet! A Polgár Farm ráadásul a legkevésbé sem emlékeztet egy valamikori klasszikus mezőgazdasági üzemre!

A leginkább „tündérkertnek” nevezhető terület, közepén a templommal, körötte számtalan báránykával, virágzó gyümölcsfákkal és haszonnövényekkel; a takaros plébániával, a közösség számára emelt épületekkel és játszóterekkel maga a béke szigete. A szándéka szerint legalábbis „annak álmodta” a 2007-ben ide érkezett, az elsősorban fontos hivatását szeretettel végző, fiatal plébános. Lehet, az akkori állapotok nem ezt ígérték… Polgár Róber 2007 óta egyetlen pillanatra sem pihent, terveit megismertetve a jellegzetesen horvát falu lakóival, igyekezett mindenkinek a kedvére cselekedni. Munkát, rengeteg örömet és csodát hozott a Mura menti településre. Nyüzsgő, a környezetét változtatni, szebbíteni akaró vidék lett ez a község, lakói pedig a biztonságot örömmel fogadó, bizakodó emberekké váltak.

000006

Murakeresztúr. A település a Szent Kereszt tiszteletére emelt, dombra épített bencés monostorról nyerte nevét, amely már 1347-ben fennállt. Az új apátsági templom 1810-1818 között épült…

Azt mondják, itt minden Róbert Atya keze munkáját dicséri. Csak ő gondolja ezt másként, amikor tekintetét az ég felé fordítja. Szerényen invitálja a vendégeit, s kalauzolja őket a legújabb, közössége számára létrehozott alkotás, a Fürj Farm felé.

Különös, hogy a hazánkban őshonos fürjek kapcsán először mindenki a másságot kutatja. Így van, hogy a farmon termelt fürjtojás maga sem igazán lépett még túl az „ínyencség” kategóriáján.

Csak kevesen vannak, akik rendszeres fogyasztói és élvezői ennek a nagyon is földi csemegének. Mérete, különleges színvilága, jellegzetes megjelenése miatt többen idegenkednek, amikor kézzel fogható közelségbe kerülnek egy fészekalja tojásnak. Pedig – vállalkozó kedvű segítőkön keresztül – ez ma már nagyon is elérhető eledel, akár a Szombathelyen és vonzáskörzetében élők számára is! Igaz, az idegenkedők, félve közelítők többsége még soha nem kóstolta, nem ízlelhette a fürjtojást! Nem szokatlan, hogy itt is a „tudni vélők” hangja a leghangosabb!

Lássuk csak, mit is lehet tudnunk a fürjekről, meg a fürjtojásról?

SONY DSC

Alfred Edmund Brehm a neves, német természettudós és író egyik legnépszerűbb és ma is használatos műve Az állatok világa. A négykötetes írásmű abban az időben jelent meg a nagyközönség számára, hogy neves szerzője éppen Rudolf, magyar trónörököst kísérte el a középső Duna vidékére. Brehm, a tragikus sorsú főherceg mellett működve, kiemelten tanulmányozta egy jellegzetes madárfaj viselkedését. A fürjek világáról több értekezése is megjelent…

wachtel_wachteleier-group

A fürj (Coturnix coturnix Linn.)

A fürj-nemzetségbe hét faj tartozik, amelyek az egész Óvilágban és Ausztráliában honosak. A nemzetség jegyei: gyenge, tőben vastagabb, onnan a hegyéig ívelt, a szájzugok felé kiszélesedő csőr; alacsony, csupasz csűd, hosszú lábujjak. Szárnyuk kissé íves, hegyes, nem hosszú, első evezőjük kissé rövidebb a másodiknál, vagy olyan hosszú, mint az. Feltűnően rövid, ívezett a farkuk, amelyben a tollak száma 10–12. Az apró tollazatot keskeny tollak alkotják, a farcsík tollazata igen dús. A tollazat a nemek szerint alig különbözik. A fürj, habár sem különösen szép, sem tehetséges madárnak nem mondhatjuk, mégis mindenütt igen népszerű. Ezt messze hallatszó, csengő pittypalatty szavának, ennek a közismert párzási hangjának köszönheti, amelyet mindenki oly szívesen hallgat s amely annyira hozzájárul a vidék élénkítéséhez.

Wachtel_WachteleierA nép már régóta különböző tréfás értelmezéseket adott ennek a hangnak. A pittypalattyon kívül még többféle hangja is van, de mindezeket oly halkan ejti ki, hogy csak közvetlen közelről hallhatjuk azokat.
A kakas és a jérce egyaránt halk „bübiv” hangon hívogatja egymást, szerelmüket valamivel hangosabb „prikkikk” vagy „brübrüb” szavakkal fejezik ki. Ha elégedetlenek, gyönge „gurr-gurr” hangot adnak, s ha félnek, akkor visszafojtott „trülilil-trülil” szótagokat hallatnak.

Megijesztve, vagy fölrepítve „trül-rekk-rekk-rekk” formán méltatlankodik; a félelem legnagyobb fokán ez a hang csipogásba megy át…”

(…)

„Ha az emberi szervezetből hiányzik a szükséges ásványi anyag, vitamin vagy aminosav készlet, romló egészségi állapothoz és betegségekhez vezethet. A vitamin és nyomelem-pótlás mellett az esszenciális aminosavak rendszeres használata hozzájárul a szervezet egyensúlyának visszaállításához és egészséges működéséhez.
A nyers fürjtojás fogyasztásának számos gyógyhatást tulajdonítanak. A fürjtojás kúra jótékony hatását már két hét múlva elkezdi kifejteni, de tartós eredmény természetesen csak rendszeres, megszakítás nélküli, ténylegesen kúraszerű fogyasztás után várható. A gyógyító fürjtojás hatása nyers fogyasztás esetén a leghatékonyabb, de a szervezetre gyakorolt pozitív élettani hatását főtt tojásként is kifejti, viszont figyeljünk a főzési időre, mert 15 perces hőkezelés után a vitaminok teljesen megsemmisülnek benne.”

SONY DSC

„A fürjtojás gyógyhatásai az alábbi területeken mutatkoznak meg: vérnyomásra, keringési zavarokra gyakorolt pozitív hatás, antihisztamin-hatás, gyulladáscsökkentő, gyomorszekréciót javító hatás. A fürjtojás igen kedvező hatással bír a szívre, májra, vesére, gyomorra és a vérkeringésre is. Csökkenti a magas vérnyomást, de ugyanígy hatékony gyomorfekély, érelmeszesedés, cukorbetegség, vérszegénység, asztma, tüdőbaj, fejfájás, szívinfarktus esetében. Adott betegség illetve kezelési terület függvénye, hogy hány tojásra van szükség az eredményes kikúráláshoz.

Például a magas vérnyomás, emésztési zavarok, gyomorfekély, érelmeszesedés 120, a cukorbetegség, migrénes fejfájás, májbetegség, asztma, vérszegénység, vesebetegség 240 tojást igényel. Gyermekek és felnőttek számára is megmutatkozik a fürjtojás hatása.”
Gyermekeknél akut légzőszervi fetőzések megszüntetésében, nátha, influenza esetén sikeresen alkalmazható. Megelőzés céljából is kitűnő, felfrissít és fiatalon tartja, valamint ellenállóvá teszi a szervezetet.

A fürjtojás hatása élettani is, hisz ott koncentrálódik az emberi szervezetben, ahol szükséges, kipótolja a szervezeti biológiai működéséhez szükséges meglévő hiányosságokat. A fürjtojás kúra alatt azonban életmódbeli változtatások betartása is szükséges, mint dohányzás mellőzése, koffeintartalmú italok és alkohol elhagyása, így erősíthető a test és állítható helyre az immunrendszer egyensúlya. Jótékony beltartalma mellett a fürjtojás hatása kiemelendő azon a területen is, hogy energiaértéke igen magas, zsírsavjának 2/3-a telítetlen, 1/3-a telített zsírsav. A telítetlen zsírsavak jótékony hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. Az omega-3 és omega-6 zsírsavak esszenciális zsírsavak, melyeket szervezetünk nem képes előállítani, csak táplálékkal tudjuk bejuttatni. A japán fürj tojása vitaminokban is igen gazdag, megtalálhatóak benne az alábbi vitaminok: A-vitamin, Karotinoidok, Béta-karotin, E-vitamin, B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, B12-vitamin, Nikotinsav, Folsav, Pantonénsav, Biotin, C-vitamin.”

SONY DSC

Róbert Atya szívesen beszél a fürjekről, a fürjtojásokról, s ahol lehet, maga is személyesen kínálja vendégeit, ezzel a kiváló táplálékkal.

Ha akadnak olyan helyek, ahol még nem járhatott személyesen, segítői, társai pótolják a jelenlétét. Ma már Szombathelyen és szinte az egész megyében, egyre több helyen ízlelhető és természetesen rendelhető a Polgár Farm Fürjtojása:

SONY DSC

Ma még csak egy telefonszám él, de holnaptól előadások, tanfolyamok és neves gyógyítók, gasztronómusok érkeznek majd Szombathelyre, hogy a valaha ősmagyar étel visszanyerhesse megérdemelt helyét a táplálékláncunkban.

Az interneten kalandozva bukkanhatunk az alábbi bejegyzésre: Rákos-Stercz Mónika, szombathelyi édesanya az elsők közt tehetett szert egy tetszetős dobozkába csomagolva a fürjtojásokra. Így írt éppen a minap e nagyszerű élményről: „Véletlen találkozás hozta a mai vacsora alapanyagát. Egy pillanat alatt elfogyott, és ilyen jóízűen enni én még nem láttam a gyerekeket! Azt hiszem sűrűn lesz nálunk Polgár fürjtojás!”

De vajon, miért is fontos, ez a legkevésbé sem burkolt hírverés?
A Polgár Farm fejlődésével, a kiváló élelmiszerek egyre több helyen való forgalmazásával új munkahelyek jöhettek és jönnek létre, ott és itt, egyre többen lehetnek, akik hozzájuthatnak a csángó emberek életérzéséhez, bölcsességéhez, segítőkészségéhez.

Lehet ezt titkolni, de nem igazán érdemes. Róbert Atya tündérkertje pontosan úgy működik, ahogy azt Böjte Csaba – a közismert ferences szerzetes – felvázolta, megjelenítette a 2010-ben megjelent Szent István Tervében. Melynek időszerűségéről bárki meggyőződhet!

Szorgos, a természettel alázatos szeretetben élők számára minden lehetséges! Legyőzhető a távolság, a sok-sok előítélet és persze a rengeteg mendemonda, ami a fürjtojások nélkül elszalasztott években keletkezett.

(köszönet az idézetekért a fürjtojás.eu-nak és a fotókért Christinának!)