SZENT MÁRTON TÜKRE – a sokad rendűeknek miért nem jut a sok száz millióból?

Szombathely belvárosában élni jó.
Pontosabban, a hurrá média szerint, a Szent Márton templomtól a Székesegyházig terjedő sávban élők körülményei javulnak.
Már, amennyiben a totális átépítés pozitív irányként élhető.
Minden egyéb területe a városnak másod és harmad rendű, amolyan Pató Páli ráérős világ, ahol a következő évtizedek kátyúi már az elmúlt évtizedekben elkészültek!
Ahol égig ér a fű, nyakig a hó, mikor, mit hoznak az évszakok.

Az egykori Néphadsereg útja, ami jelenleg Külső-Pozsonyi útként funkcionál a „sokad rendűek” terepe, ahol, ha kell, megáll az idő.

0001

Elkelne ott egy tükör! Ha másként nem megy, mondjuk a jelenlegi emlékév nevében!

A rég összetört tükör helyén esetleg egy új, mely Szent Márton nevét viselhetné…

Évek teltek el, hogy a Ják felől érkezők gyomra már pár száz méterrel az „Erkel Ferenc – Temesvár – Külső Pozsonyi út” hármas kereszteződés előtt összerándult.
Lehetett félni, tétovázni, mert a Körmendi út felől érkező forgalom, az út szélén ácsorgó ház miatt, a szemnek láthatatlan. Amolyan próba-szerencse alapon kísérelhette meg a Nárai út felé fordulni szándékozó a nekilódulást.
Ha kis szerencséje volt, nem jött senki, ha meg nagyobb, akkor a szemből érkezőnek, vagy éppen a kanyarodni szándékozónak volt még ideje blokkolni. Elkerülni egy csúf kis frontálist. Ez volt a nagy kereszteződés bájos története.

És ez a probléma ma is! Itt megállt az idő!

Amúgy a két irányból érkezőkre mindkét irányból 30-as sebességkorlátozó tábla figyelmeztet a veszélyre, de a legnagyobb bukfenc megállni, elindulni és úgy kapni a szemből esetleg fürgébben közelgő autóst. A feladat embert próbáló!

0002

Mióta többek közt a Hende Népe is bedobta a 86-os alternatívájaként a jáki kunkort, a forgalom megtöbbszöröződött! Megírták, hogy a nagy átépítés idején célszerű elkerülni a Balogunyom – Egyházasrádóc útvonalat, s arra bíztatták a sofőröket, hogy válasszák az egyébként is járhatatlan jáki erdőt átszelő, sok balesettel veszedelmes szakasznak minősített útvonalat.

0004

Csak a fent említett kereszteződésben nem járt egyetlen nagyokos sem! Mert akkor valószínűleg feltűnt volna, hogy a Ják felől érkezőknek bizony nagyon hiányzik a tükör. Az, ami éveken át volt bezúzva, aztán végre megújult, hogy pár hónappal ezelőtt újra útjába álljon valakinek. Teljesen mindegy, hogy egy figyelmetlen autós, egy arra járó gengszter, vagy egy vihar tette, a tükör megsemmisült. Csak a szára, meg a kerete meredezik, ostobán!

Az egykori Néphadsereg útja, ami jelenleg Külső-Pozsonyi útként funkcionál a „sokad rendűek” terepe, ahol, ha kell, megáll az idő. Összefoghatnánk, mi, Szent Márton népe, a Segítés Városa stb.stb., hogy a sarkon újra állhasson tükör, akár Szent Márton Tükre, méteres köpönyeg darabbal az oldalán…

0003

Nyilván, már észlelték az illetékesek. Nyilván felmérték a kárt. Talán jegyzőkönyvek is készültek, összeállt az elvi hozzájárulás… Talán a közbeszerzési versenyt is meghirdették már, s csak a kivitelező vár az ünnepélyes megbízásra…

De tényleg! Lassan lehetne szólni a miniszter úrnak, hogy akad egy hely, jól látható és remekül fotózható terep, ahol hatalmas nemzetiszín szalag átvágásával ünnepeltethetné magát, míg mi, mellesleg, hozzájuthatnánk egy nélkülözhetetlen tereptárgyhoz, a tükörhöz? Lehetne mocskolni a zelmúltnyócéve, meg Ipkovichot! Jöhetne komoly delegáció, meg az új asszony, lehetne bevillantani egy új frizut! Jöhetne az összes kormánypárti orgánum! Némi hangosítás, zászlóerdő, a még regnáló püspök, szentelt vízzel, füstölővel!

Lehetne avatni!!!

A lényeg, hogy újra tükör virítana az „Erkel Ferenc – Temesvár – Külső Pozsonyi út” hármas kereszteződésben.