HAPPY BIRTHDAY MR. ORBAN? – Na nem! Ez a Titanic vízre bocsátásának napja!

Elsüllyeszthetetlennek tartották, mivel rekeszes hajótörzzsel rendelkezett, ennek ellenére mégis elsüllyedt, rögtön az első útján. Ez volt a világ leghíresebb utasszállító hajója, korának legnagyobb utasszállító óceánjárója, az RMS Titanic. A hajót a Harland and Wolff hajógyárban építették az észak-írországi Belfastban, és éppen 105 esztendővel ezelőtt, 1911. május 31-én bocsátották vízre. Egyszerű emberi elmével alig felfogható, grandiózus tervek eredményét ünnepelték május 31-én – úgy vélték megszületett minden idők legtökéletesebb közlekedési eszköze, mely a kényelem, a biztonság és a fényűzés, a pompa szimbóluma volt egyszerre; s aznap, végre vízre ereszthették.

0003

Elkészült egy 1909. március 31-én megkezdett munka, egy műremek, ami ugyanakkor a legelső jelentős útján 1912. április 14-én 23.40-kor jéghegynek ütközött, április 15-én, 2.20-kor pedig elsüllyedt, mindössze 2 és fél óra alatt! Ennyi volt az elsüllyeszthetetlenség szép ideája, ennyi a nagyravágyás és gőg megtestesítőjének pályafutása. A világ számára hihetetlennek tűnő esemény azóta igazi legendává vált.

0006

A Titanic katasztrófájáról könyvek, filmek, zenék készültek, s a megszületés alig egy évvel a katasztrófát megelőző dátuma a feledésbe merült. A vízre bocsátás diadala eltörpült a megsemmisülés tragikus szenzációja mellett!

Pedig május 31-e akár fontos dátum is maradhatott volna a történelemkönyvekben!

Nekünk, magyaroknak, akár ennél is jelentősebb dátum lehetne ez, május 31-e! Születésnap, melyet illik nem elfeledni, számon tartani, s esztendőről esztendőre gondosan megünnepelni. Illene, minden bizonnyal, de ennek valószínűsége a lehető legkisebb felé tendál. Ötvenhárom évvel ezelőtt felsírt egy aprócska gyermek. Talán akkor még grandiózus tervek nélkül, mindenféle különleges elbánást mellőzve jött világra egy poronty, hogy hamarosan az Alcsútdoboz egy kies szegletében álló vályogviskó csöndjébe visítsa éhengző nótáját. Nehéz lett volna róla feltételezni bármit, szülei örvendeztek, a világ meg egykedvű statisztikai adatként konstatálta egy Viktor nevű fiúgyermek világra jöttét.

0004

És attól a pillanattól még valamivel több, mint két évtizednek kellett eltelni, hogy a gyermek felcseperedjen, s megismerve az Amerikai Egyesült Államok törvényeit, azon kezdjen tűnődni, vajon miképpen lehetne Felcsúthoz csatolni az USA-t! Odacsatolni, amolyan másodlagos területként, csak, hogy a kisember elindulhasson az elnökjelöltségért folytatott harcban!

0005

Mert ez volt a legmeghatározóbb nettó gondja az egyetemi éveit koptató ifjúnak, aki jelenünk bélyegeként éppen Magyarország miniszterelnöke…

Victor Hugo szerint: „Ha egyszer a véletlen játszani kezd veled, készülj el rá: fordulat fordulat után ér. Ha a sors felnyitja kapuját, ontja a meglepetéseket. Ha rést ütött, az események egymás után törnek be rajta, egymást érik a meglepetések. A meglepetés homály.”

Meglehet, hogy a világ mindmáig legmegbízhatóbbnak tartó építménye pusztán idea volt, s május 31-én egy hatalmas, ún. „leselkedő veszedelem” állt készenlétben. Mindenesetre, mindarról, amit a Titanicról állítottak, kiderült, hogy ármánykodás volt. Szimpla hazugságok sorozata.

Manapság, amikor a szintén május 31-én született miniszterelnökről néhány seggnyalója egyenesen messiási magasságokat feltételez, – s azt bőszen hirdeti is -, még bármi jöhet! Elkövetkezhet a nap, amikor tetteit bőszen radírozhatják majd a hatalmasra sikeredett történelemkönyvekből a nagy varázsló, konspirátor, megosztó és szimplán csak diktátor nevét. Hogy élete végét egy valódi katasztrófa, egy váratlan baleset, netán egy merénylő eltévedt golyója okozhatja, még nem tudhatjuk.

Persze, mint a legtöbb veterán, ő is bambán éldegélheti majd a végelgyengülés napjait…

Mindenesetre elszomorító, hogy május 31-e, a legeslegújabb kori személyi kultusz, és így Orbán Viktor születésnapja már évek óta jelentős ünnep, de csak egy fővárosi templom közössége számára; megemlékezésre méltó nap a kedvezményezett párttársak és oligarchák körében – ugyanakkor a harag születésének napja, a megnyomorított milliók köreiben. Vagy ami még ennél is rosszabb: említésre is alig méltó, szürke hétköznap…

Kedd.