MIBEN TARTSUK A PÉNZÜNKET? – a Nokiás doboztól a Louis Vuitton hátizsákig

Mindazok kedvéért, akik a szerényen a zsebükben laposkodó tárcára gondolnak, sietve kell kijelentenem: pénzt tartani kizárólag nagyobb űrtartalmú tárolóeszközben érdemes, ahol a bankók ún. bankjegykötegelő szalag ölelésében várakoznak az okos felhasználó igényeinek kielégítésére. Pénzről tehát leginkább akkor beszélhetünk, ha annak számossága milliókban fejezhető ki, vagy éppen milliárdokban.
Minden egyéb esetben zséről, lóvéról, zsetonról, vagy éppen gyengiről szokás szövegelni.
Bár a kisebb címletekről igazán szólni sem érdemes!

Jól tudják ezt azok a nemes lelkű, legújabb kori nagyurak, akiken napjában többször is átvándorolnak a millák. Millák, melyeket az átlagember – lásd kb. nyócmillió nyomorék, maradék-magyar – képtelen elképzelni. Igen, a kivéreztetésre ítélteknek már az új húszezres csalóka színei is szinte elérhetetlenek. Ha mégis hozzájutnak, a táskáikat táskákba gyömöszölve baktatnak el vele a boltig, ott kétszer is körbenéznek, mielőtt a pénztárban állva elővarázsolják, s a visszajárót vagy négyszer megolvasva zötyögnek hazáig. Hja, ebből a nagy lóvéból alig jön három, négy, persze havonta! A jó közmunkás bére meg alig több, mint ebből kettő!!! Nehéz ezekkel az emberekkel – a szegényekkel? – elhitetni, hogy bizony akadnak köztönk lények, akik az efféle bankjegyeket bankjegykötegelő szalaggal átpántolva, dobozkákban, esetleg hátizsákokban cipelgethetik, csak úgy, jókedvükben!
Milyen furcsa, hogy a gazdagok ilyenkor rendre a szegények irigységéről beszélnek! Pedig irigy csak az tud lenni, aki a sóvárgása tárgyában legalább halvány élmény-foszlányokkal rendelkezhet!

A közelmúlt jellemző pénztároló trezorkája volt Hagyó Miklós Nokiás doboza.

00001
Állítólag abban az időben még méretes volt a Nokia butatelefonja, amit a többség csak egyszerűen bunkofonnak csúfolt. Így talán már érthető, miért is lapulhatott abban akár egy komolyabb ház árának megfelelő összeg! A mai mobilok dobozai elenyészőek, a környezettudatos tárolás korszakával eltűnt egy nagy mítosz… Igaz, azóta a bírósági döntések értelmében az a bizonyos Nokiás doboz nem is létezett!

A friss fejlemények egyike, hogy az elhíresült viszkisdoboz sem volt egyébb, mint egy jól sikerült népmesei elem.

00002
A Fapál Lászlónak tulajdonított történetről is kimondatott, hogy a megvádoltak bizony ártatlanok voltak, abban a piás dobozban sem utaztak hatalmas köteg pénzek! A bírósági felmentés legalábbis ezt valószínűsíti.

Mostanság a legérdekesebb pénzszállító eszközök köre egyetlen univerzálisnak tűnő eszközzé silányult.
Igen, úgy tűnik a jelentősebb összegek szállítására – és persze az ország házában való gyönyörködésre – a legeslegfrappánsabb eszköz nem más, mint a Louis Vuitton Montsouris GM #112288 névre hallgató designer tátyó, mely ma is kapható, bagatell 885 Euro-ért, akár Csillusésmisi remek boltjában, Budapesten.
A háton is hordható, remekbe szabott táska igazán kezes, a benne lapuló, tízmillió forintnak megfelelő Euro szállítására talán a legalkalmasabb.
Ugyan, miért is ne gondolhatta volna ezt az a valaki, aki, lehet, hogy egy ilyen, bankókkal megrakott táska tartalmában gyönyörködött anno a parlament padsorában?

0004
De mindez nyilván fikció! Az illető megnevezhetetlen, hiszen minden szó felesleges vádaskodás volna, s az ifjút, ma mindenkinél jobban megilleti az ártatlanság vélelme. De azért nem árt, ha tudjuk, hogy a bírósági döntésig, történhetett akár úgy is, ahogy a veszedelmes bűnöző, a minap állította…

Szóval, kedves pajtikák! Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!
Ha véletlenül utatokba akad egy számotokra teljesen ismeretlen manusz, aki nektek átad uszkve tíz milliót, ne legyetek restek! Cipeljétek! A feladatra a Louis Vuitton Montsouris GM #112288 a legjobb választás!
Ezt vegyétek és vigyétek! Soha nem fog kiderülni, mit rejt valójában a tátyótok pocakja!