GYERMEKPARADICSOM SZOMSZÉD MÓDRA – de mikó’ lesz má’ szeptember?

Miután egy hónapja már, hogy végre-valahára kicsengettek, s kitört a nagy büdös vakáció, a szomszédok kertje felől szinte naponta válik egyre elviselhetetlenebbé a mindent elsöprő uncsi, mely úgy nagyjából az ott fellelhető négy gyermeki torokból permanensen kiröppenő sikoltozásokban mérhető a leginkább.

0001
Négy lurkó, miután úgy fél tizenegy magasságában kipattan a mindent felülmúló dunnák rejtekéből, rövid tűnődés után nekiveselkedik az úgy kb. éjfélig tartó derék semmittevésbe, mely olykor kap némi gellert – persze csak az aktuális étkezés lefolytatása okán…

Szorgos édesanyjuk addigra már úgy a harmadik burgenlandi grószmutter körberadírozásán is túl van, olykor hazatelefonál, persze csak, hogy a sablonok szerint „minden rendben van???” című egypercessel gyermekei tudomására hozza, hogy ő persze létezik, s különben is, a frigó ajtaja nincs bereteszelve. Röpke tudósításokat kér, vajon hogy halad az itthon felejtett mosogatás, a felmosás, no és, hogy a baromfiudvar lakói megszabadultak-e már a ketrecek fogságából. Miután rendre pozitív válaszok csattannak a gyors búcsú reményében, az anyátlanság boldog órái folytatódnak.

Apuka alkot. Őt nem szabad megzavarni! Nap-nap után végzi az ő egyéni szabályai szerint felépített munkáját, leghátul a mérhetetlen felfordulás mögött elterülő műhelyben, ahonnét úgy kb. félóránként méltóztatik kiröppenni. A szaki ilyenkor bedurrantja az őskövület verdát, beröffenti mind a kilencszázhatvan köbcentit, aztán lerobog a krimóba némi szomjoltóként, meg a Nemzeti Dohányboltba a betevőért. Az ő útvonala úgy lett kialakítva, hogy azt ne zavarhassák a vakációzó csenevészek, de, ha lehet, ő se tűnjön fel el-elillanásaival őnékik.

A zseniálisan felépített négyes nyári vakációja zajlik, most éppen a novemberre hajazó hetes szobafogság után. Elmúltak a viharnapok, lehet értelmetlenül és céltalanul rohangálni szanaszéjjel!
Indulhat a rémisztő görkoritánc a forgalmas úttesten, az ügyességi vetélkedő a minden szomszéd által gondosan kihelyezett autó-akadályok között, az éppen csak kizöldült gyümölcsfák lombtalanítása fakardokkal és drótfonatokból eszkábált ostorokkal – hogy csak a legfontosabbakat említsem! És persze mindehhez az elengedhetetlen sikoltozások, artikulálatlan hangok, olykor hamiskás füttyszólamok, meg az édesapától eltanult szitokszavak, mint a mai kor elengedhetetlen részegységei.

0002

A békés és persze bamba szomszéd – vagyis én – olykor elmereng…
Eltűnődök, vajon bírják-e majd torokkal, így, valamivel az első félidő feléhez érve, s azon túl?
Szóval, hogy lesz-e elég szufla ezekben a tündérekben, bírják-e hasonló tempóban végigvisítani a július második fertályát, meg magát az augusztust?

Mert láthatóan az idén sem lesz nagy kirándulás, nyaralás, kiruccanás, vagy efféle! A nagy üggyel-bajjal összehozott osztrák feketemunka, meg apuka soha véget nem érő fuserálása éppen csak, hogy fedezi e derék nagycsalád megélhetését. Ugyan, miből is futhatna mindebből némi nyaralásra? Hamarosan itt a szeptember, könyvcsomagok, tanévkezdés, totális lerongyolódás!

És egyáltalán, mi a nyavalya az a nyaralás?

Az udvar közepére felfútt „medence” maga a tenger, a farakás éppen jó, ha az ember hegyvidékre vágyna, a leppukkant bicigliken lehet rodeózni, az udvarra kihordott mackókat lehet kibelezni, s ha apu mégis megúnná a folyamatos sikitozást, jön a bünti – a szobaprogram! No, nem a könyvek, meg a társas játékok percei, nem is a házimunka!

0003

A gyermekek példás büntetése a szobafogság, mely valójában jutalomjáték! Íme a néhai oroszlánbarlang, a kisszoba, mely mostanra számítástechnikai műteremként funkcionál, négy kimustrált masinával. Négy príma eszközzel, a nulla évtől kezdhető facebook örömeinek adózva. Ez a nyár, meg az összes nap fénypontja! A munka, a szórakozás, meg a társas kapcsolatok netovábbja! A szomszédokra zuhanó csönd egyetlen mérhető oka!

A gondos édesapa úgy este hat felé szétrebbenti a szerető facebook tündéreit, jöhet újabb másfél óra újabb sikoltozás, aztán a késő este, vállalt cselédségéből holtfáradtan hazatérő édesanya nekilódulhat, hogy vacsorát varázsoljon éhengző fiókáink. Aztán a fáradt fiókáknak jöhet a televízió, éjfélig… anyucinak meg a mosás, mosogatás, vasalás…

Szép dolog a nyári vakáció.
A tartalmas és felszabadult, élményekkel teli nyári szünet – a szomszédunkban, meg szinte köröttünk mindenütt!

0005

Az egész már csak szeptemberig folytatódik… aztán kezdetét veszi a rettenet, a mumus, a tanév, ami annyira fárasztja szegény picurkáinkat!