KÖVÉR HELYREIGAZÍT – számvetésre hívná miniszterelnökét?

A legjobb, ha mindent elfogadunk, elhiszünk.
Nem fáj többé a fejünk, ha szép csendben, morfondírozások nélkül megkajáljuk, amit elénk tesznek.
Mert, miért is ne lehetne elképzelni, amint a dús bajszú házelnökúrnak ahhoz méltóztatik kedve szottyanni, hogy általballagjon a tekintetes miniszterelnökúrhoz és ez utóbbit simán, – előre megfontolt szándékból – leápolja a kialakult helyzetért…
0004Így szokás ez náluk, volt már erre példa! Olykor az öregebb jogán az ötvenhat esztendős jogász, a néhai Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) Központi Bizottsága Társadalomtudományi Intézete ifjúságkutató csoportjának segédmunkatársa veszi a fáradságot és eldünnyög egyet ama fülbe. Belédünnyögi korholmányait a Soros Alapítvány támogatásával egykor működő Közép-Európa Kutatócsoport korábbi munkatársa hallójárataiba, hogy az hátha megérti, s megfontolás tárgyává teszi. Mert ez bizony így szokott megesni tekinteteséknél.

Felénk az egészet úgy kellene elképzelni, hogy Kövér, a köteles, beront Orbánhoz, aztán hatalmas üvöltözések közepette a tudomására hozza, hogy betelt a kondér!
0005Le is út, fel is út, uncsi a sok oligarcha, meg talpnyaló urizálása, uncsi a dölyfös kivagyiság – lám, Kövér és Kövérné tudja a mértéket, éppen csak éldegélnek, de nem tűrik tovább szótlanul, amint a csőcselék tobzódni méltóztatik. De tényleg…akad még olyan ember ebben a tespedt hazában, aki ezt képes elhinni? Aki egyáltalán elképzelni tudja ezt a lehetetlen szituációt? Mert, ha igen, akkor itt a bajok jóval komolyabbak, mint ahogy azt korábban gondoltuk volna! Jópofa sztori, amint a házelnök súlyos ejnye-bejnye dorgálásra készül – tényleg klassz elképzelni, csak éppen mindkét szakitól távoli, már maga a gesztus is!

Bár, ki tudja!?

Amióta többször is sikerrel végigolvastam Harrach Péter eszmefuttatását Ferenc pápáról, már nem vagyok biztos abban, hogy jól látom én ezt a fránya világot! „A KDNP – van ilyen! – frakcióvezetője egy interjúban beszélt arról a nézetkülönbségről, ami a közelmúltban lépett fel a Vatikán hivatalos álláspontja és a magát kereszténynek valló magyar jobboldali politika álláspontja között. (Nagyon komoly eszmefuttatás következik, nyugtatókat kérjük slukkolni!)

0002

A lényeg nagyjából annyi, hogy Ferenc pápa a menekültekkel és bevándorlókkal kapcsolatban olyan bibliai alapokon nyugvó nézeteket hangoztatott, mint a minden embert megillető tisztelet, szeretet, a kölcsönös elfogadás és az elesettek védelmének szükségessége. Ezzel szemben a KDNP-t is soraiban tudó magyar kormánykoalíció inkább a menekültek elleni uszításban találta meg a számukra kedvező irányt. A hazai jobbos sajtóban érezhető kampány is indult Ferenc pápa ellen, a Fidesz-körüli szerzők sorra gazemberezték és idiótázták le a Vatikán vezetőjét.
Ebbe a vitába jött most Harrach Péter, hogy rendet tegyen.
Harrach szerint Ferenc pápa elsősorban a segítségre szoruló, üldözött emberről beszél, ők pedig elsősorban az otthonainkat fenyegető migránsáradatról. “Egyik vélemény sem kizárólagos, de mindegyik hangsúlyos”, mondta Harrach, aki szerint ugyanannak a kihívásnak két veszélyéről van szó. Önmagában mindegyik indokolt, de a másik teljes kizárásával nem lehet hiteles.

0003

Majd elmondta, hogy Ferenc pápa “menekültügyről vallott gondolatai nem képezik a hivatalos egyházi tanítás részét, vagyis nem jelentenek a hívő katolikusok számára lelkiismeretben kötelező azonosulást. Az intézménybe vetett bizalmukat sem ingatja ez meg, viszont joggal bántja őket a kívülről jövő durva minősítés. Ő ugyanis elsősorban spirituális és nem politikai vezető. A szenvedő emberrel való erős azonosulás kétségtelenül elnyomja benne a másik, számunkra elsődleges felelősséget, a migránsáradat elleni védekezést. Természetesen ennek mi sem tudunk örülni”. (444 idézet)

Nos, pajtikáim, ha a dolog így áll, akkor akár el is hihetjük, hogy Kövér leckéztetni készül! Hogy behaladni óhajt a nagyvezér sátrába, hogy ott majd rendet tegyen! Csuhaj Ildikó még a múlt héten írta le a gondolatait, melyből szemezgetünk:

„Kövér László egyre nehezebben tartja magában nemtetszését. Az elmúlt napokban a Népszabadság forrásai egybehangzóan állították, hogy a fideszes bázist és a vidéki közhangulatot is figyelemmel kísérő választmányi elnök „forrong” és még az őszi politikai szezon nyitánya előtt nagy beszélgetésre készül Orbán Viktorral, mert szeretne valamilyen fordulatot kierőszakolni az őt zavaró területeken.

0001

Kövér László nemzeti érzelmű, nem az ellen van elvi kifogása, hogy Orbán Viktor maga találjon meg vagy jelöljön ki nyolc-tíz nagytőkést Magyarországon – tették egyértelművé ismerői. Egy régebbi interjújában konkrétan arról beszélt, hogy a piacon az így felfedezett nagyvállalkozók épp azokat a kapcsolataikat kovácsolhatják versenyelőnnyé, amelyek az ország miniszterelnökéhez és „belső köreihez” fűzik őket. E térnyerésnek saját megfogalmazása szerint „a kommunisták” ellenében érezte szükségét, mert „azok kötelékben repülnek”, és készülnek a visszatérésre. A kormányoldal egyik politikusa úgy fogalmazta meg – saját interpretációban – a házelnök belső indíttatását: „Kövér László szeretné megóvni legrégebbi harcostársát annak a látszatától is, hogy idegenforgalmi és turisztikai nagytőkésként esetleg a miniszterelnökhöz közel álló szereplőre legyen kiszignálva a Balaton.”

Nos, pajtikáim, jó lesz felkészülnünk az újabb fejezetre.
Amikor a rendeleti kormányzást olykor átlengi az ukázok villongása.

Jó, mi?