VÁNDOR, KI SAVARIÁBA ÉRKEZEL – ugorj be az Életkertbe!

Tudod, mi, szombathelyiek, igazán büszkék vagyunk az eredményeinkre, értékeinkre!
A városunkat jellemző összefogás, vezetőink gyümölcsöző együttműködésének szép példája.
Aki az esztendő talán legderűsebb havában, augusztusban hozzánk érkezik, velünk együtt örvendezhet a városunk lakói – no és kizárólag a helyi vállalkozások által évenként önzetlenül és ingyen újraálmodott – római kori felvonulásának.
Egész éven át erre készülünk, napokon át csinosítjuk, díszíthetjük otthonainkat.
Ez a mi kis „háztáji” ünnepünk, ahogy Mohácsé a Busójárás…
Rendezvényeink fellépői helyi művészek, az előadásokat helyi zenészek, társulatok biztosítják.
Ilyenkor ismerszik meg igazán, kik is számítanak igazán szombathelyinek!
Tógában ragyog itt köztisztviselő, tanár és mérnök, de a római tunika lesz a viselete még a közmunkásoknak is.
Persze, ne felejtsük el egyetlen pillanatra sem, hogy az ókori Savaria a hétköznapokon a Segítés Városa, Szent Márton szülővárosa és persze Magyarország örökös honvédelmi miniszterének dicső szülővárosa…

Egy éve különleges hír jelent meg Magyarország talán legolvasottabb hírportálján:

„Egy giga rézsúlyzót ráejtettek egy elöregedett vidéki művházra – így ábrázolja, írja le a milánói világkiállítás Életkert című magyar pavilonját a szombathelyi nyugat. hu. A vasi megyeszékhely azért is figyeli a pályázaton csak második helyen befutó, s azóta a tervezők által sem mindenben vállalt alkotást, mert a világkiállítás után az épület Szombathelyre kerül, s ötven éven át a volt huszárlaktanya része lesz.

Milanoi_Pavilon_K_EPA201505060762-1024x681_grid2_fekvo_lead

Az MTI leírása szerint „a háromszintes, közel kétezer négyzetméteres magyar nemzeti pavilon a két végén sámándob formákkal lezárva Noé bárkáját idézi, egyik pajzsán az életfa jelkép látható. Az épület körüli kertben 33-33 különböző magyar fát, gyümölcsöt, zöldséget és tradicionális gyógy- és fűszernövényt, hungarikumokat telepítettek.” A beltér egyik különlegessége pedig Bogányi Gergely csodazongorája, melyen magyar művészek Bartók Béla és Kodály Zoltán műveit szólaltatják meg.

Hende Csaba honvédelmi miniszter, vasi országgyűlési képviselő szerint az Életkert a város új jelképe lesz. A Carpathia Nemzeti Kreatív Gazdaságfejlesztő és Innovációs Kft. összesen 720 millió forintjából szállítja, s állítja fel az Életkertet, persze nemcsak úgy egymagában, a hajdani huszárlaktanyában, hanem más attrakciókkal kiegészítve. Az Egészséges és Gyógyító Magyarország vízióját is megfogalmazza, s egy interaktív egészségügyi rendszert is kialakít a helyszínen. Az értékközpont – melyben ökológiai és közlekedéstörténeti élménypark, huszár emlékközpontot is helyet kap – jövő augusztus 20-ra készül el.

A város több mint 6 ezer négyzetméteres területet ad az épület felépítéséhez. Az idei alapkőletételen Szőcs Géza, a világkiállításon való magyar részvételért felelős kormánybiztos arról beszélt, hogy a huszárlaktanya helyszínén tudásközpont jön létre, „amely a magyar nemzet jövője, a jövő megvédése szempontjából éppen olyan fontos lehet, mint annak idején a huszárlaktanya volt”. (Népszabadság, 2015.)

Hende Csaba tanulságos köszöntője az Életkert alapkő letételénél:

2016. augusztus huszadika ünnepén túl is örömmel látunk Szombathelyen! Vándor, nézz körül, érezd jól magad! Tudod, ebben a városban vannak, akik csak ígérnek és vannak, akik tesznek is… Ugorj be, kérlek, az Életkertbe, nézz körül az Egészséges és Gyógyító Magyarország vízióját is megfogalmazó interaktív egészségügyi rendszerben, ott, a helyszínen! Az értékközpont – melyben ökológiai és közlekedéstörténeti élménypark, huszár emlékközpont és még számtalan attrakció vár – kizárólag Magyarország örökös honvédelmi miniszterének köszönhető!

Vándor! Köszönd meg, kérlek, helyettünk is!

U.i.: http://mno.hu/grund/ujabb-egymilliardert-jon-haza-a-samandob-1358615