ÉLETHOSSZIG TARTÓ PÉNZMOSÁS – újabb hazugság a felnőttképzésről

Évtizedeken át elképedve szemlélhettük, amint a magukat „érdekvédelmi szervezeteknek” nevező gyülekezetek – úgy, mint szakszervezetek, kamarák, szövetségek – időről időre előhozakodtak sérelmeikkel. Szidták az aktuális kormányokat, pöckölték a minisztereket, államtitkárokat. Sorolták a megoldandó problémákat, látványos ütközeteket vívtak a fennálló hatalommal és minisztériumaikkal, aztán, hogy a felvetéseik rendre szőnyegek alá kerültek, flegmán elvonultak. Mint, amolyan meg nem értett világmegváltók, duzzogtak még egy keveset, aztán bénán magukba zárkóztak.

Ezek a furcsa, másokért való lázadások kihunyni látszottak, amint a nagy fülkeforradalom látványosan is mellételepedett a legnagyobb kamarai tömörülésnek, a MKIK-nak, s vezetője, bizonyos Parragh László, mint jóságos Sancho Panza, árnyékként követni kezdte az ő miniszterelnökét.

0003
Orbán és Parragh, a két jóbarát, a cimbik közösen osztották az ukázt, mindenben egyetértettek, ha a nemzet munkaerejéről, a jelen munkakörülményeiről, vagy éppen a jövőről, a szakképzésről kellett dalolni.

Parragh beköltözött a több futballpályányi irodakomplexumába, a területi egységek csinosodni, fejlődni kezdtek – volt miből, hiszen a jóformán semmiért síbolt tagdíjak milliárdjai erre bíztatták a tisztelt érdekvédőket. (Talán, még emlékeznek, itt működött a Szatmáry Kristóf és mamája c. pénzmosoda!)
0001
Akiknek ráadásul érdekeket sem kellett védeni, senkivel szemben sem, hiszen rögtön az elején kinyilvánították, hogy egy malomban őrölnek pártjukkal és kormányukkal…

Mindezek tükrében meglehetősen furcsa nyilatkozattal állt elő a minap Parragh László.
Szerinte ugyanis sorra dőlnek meg a közgazdasági tézisek, amiket elfogadtak a rendszerváltáskor.

Például azt hitték, és persze fennen hirdették, hogy ahhoz, hogy idejöjjön és beruházzon egy külföldi cég, olcsó és képzett munkaerő kell. A Kecskeméten megrendezett, 54. közgazdász-vándorgyűlésen úgy fogalmazott a kamarai vezér, hogy új kihívások vannak a munkaerőpiac előtt, “új gazdasági alakzatok jelentek meg“, mint a robotika vagy a digitalizáció. Egyidejűleg van munkanélküliség és munkaerőhiány, területi különbségek is vannak, sokan elmennek külföldre, akiket egyáltalán nem tud pótolni a bevándorlás. Ez utóbbi felismerés Parragh részéről azért is igen figyelemre méltó, mert a korábbi megnyilatkozásai nem igazán fogadták el a távozókról szóló téziseket.

0004

A legdöbbenetesebb kijelentései ugyanakkor csak mindezek után következtek, amikor kifejtette, hogy „nem fogunk tudni további magyarokat behozni a Kárpát-medencéből! Ukrajnából sem éri meg hozzánk jönni, mert aki tud ukránul, az elboldogul a lengyellel is. Egyébként pedig nem is érdekünk, hogy külhoni magyarok otthagyják a szülőföldjüket, ősi szállásterületeinket”.

Ez a derék „ősi szállásterület” kifejezés talán nem véletlenül emlékeztethet a „gazdaállat” szóbódulatra…

Parragh szerint „a járulékcsökkentés nem csodafegyver, ha egy-két százalékkal csökkennének a járulékok, az nem vinne minket érdemben közelebb a nyugathoz. A magyar nettó átlagbér kevesebb, mint a negyede az osztráknak, vásárlóerőparitáson 40 százaléka nagyjából.”

0002

Ezek a mondatok még mindig Orbán Viktor jópajtásának, Parragh Lászlónak a szájából gurguláztak elő:
“Nagy hiba hülyíteni az embereket azzal, hogy a járulékcsökkentés majd megoldja a munkaerőpiaci problémáinkat.”

Parragh szerint a valódi megoldás a termelékenység növelése lenne. A trilla persze joggal emlékeztetheti olvasóinkat a derék ötvenes évek szólamaira! Nyilván, hamarosan jöhetnek a sztahanovista élmunkások is, akik akár 300%-os munkavégzésre is képesek lesznek!

Parragh szerint: „Kell érdemi felnőttképzés. Magyarországon ma nincs felnőttképzés, itt gyakorlatilag csak pénzmosásról van szó nálunk ezen címszó alatt!” Hát, igen, ez az a mondat, amiért ezt az egész vándorgyűlést érdemes volt megrendezni! Miután a kamara gyakorlatilag bezsebelte a szakképzési rendszer egészét, nagyhatalmú uruk elismeri, hogy ami eddig történt, csak a pénzmosásra volt jó.

Mondta mindezt a nagyúr, egy jól olvasható, derék felirat alatt:

0005
Mi pedig, akik hiszünk az élethosszig tartó tanulásban, simán berendezkedhettünk az ilyen Parragh-félék permanens jóltartására. Ahogy azt a gazdaállat megálmodni méltóztatott! Október másodika kivételével ezért volna célszerű most már mindenkor és mindenhol nemmel szavaznunk – ha ugyan a demokrácia emlékfoszlányai még lehetőséget adnak erre!