SZÓBÓL ÉRT A MAGYAR! – a rosseb sem kockáztat, mondd szépen: nem!

Amikor a minap hazánkba érkezett egy rég látott, magyarul már sem beszélni, sem igazán írni nem tudó barátunk, a maga módján, elégedetten állapította meg a mindenütt látható készülődésünket.
Nagy, nemzeti ünnepünk alkalmából – gondolta….
Mivel fogalma nem volt, mi olvasható az ország valamennyi, – így, olykor eldugott – utcájára kilógatott plakáton, csak a nemzeti trikolort látta, meg a sokat mondó „október” feliratot. Szép-szép – gondolta – ezek a magyarok igazán sokra becsülhetik az elődöket!

0002

A szintén minap utcára vergődött, majd’ kilencven éves bácsika, hasonló elégedettséggel bámulja Garancsi posztereit. Szép, szép, szép… Mert, bár a XX. század furcsaságai után már alig tud bármin is elcsodálkozni, a nemzetiszín nejlonlobogók szövegeit maga is csak alig-alig érti.
Tudj’Isten, mi lehet az a kockázás, amitől annyira tiltanak, ahogy az sem világos, miként is kell nemet mondani, ott, ahol mindezidáig mindenre gondolkodás nélkül bólintani illett?
Szóval, sok itt a kérdőjel, még jó, hogy a szintén antik korú plébános atya hétről hétre riogatni tetszik, valami migrácsokkal, akik jönnek, oszt, mint a ruszkik, majd jól megrakják a mamát! Kész a nagyapók ukáza: a rosseb sem kockázik, mondd szépen: nem!

NSZ_SZEPT_0830

Magát valamire tartó magyar csak – forgalomból kivont – filléres alapon ultizik, s még úgy sem igen kockáztat! Ez is egy ózsdi alapigazság, nemdebár? Vannak az efféle szabályok, melyekre aztán nemzedékeken át bőszen épült a kockáztatás tilalma, mint az egyetemes önsorsrontás szép példája. Évtizedeken át riogattak a rothadó kapitalizmussal, a bűzlő burzsoázia undorító lényegével, s felmagasztaltatott a csóróság – ugyan, honnan is hallhattunk volna a kockáztatásról?

„A kockázat valamely cselekvéssel járó veszély, veszteség lehetősége. A nem ismert negatív hatású vagy valószínűségű esemény a veszély. Negatív hatás (kellemetlenség, rossz, baj, kár, katasztrófa) a kitűzött célok meghiúsulása, valamint a tervezett erőforrások, illetve időtartam túllépése. Nem kockázat az, ami bizonyosan bekövetkezik, vagy biztosan nem következik be. A megbízói elégedetlenséggel együtt járó kockázat a – lehetséges – kudarc.” Így szól a híres fogalom, a „kockázat” definíciója – ahogy ezt csak kevesen ismerik.

Ezek tükrében kéretik szemlélni Garancsi gatyaplakátjait, melyekkel a szeptemberi vihar oly cudarul bánik!
És tessék dönteni!
Mint rendesen: iszik, vagy vezet!

nekockaztasson

Itt most az a kérdés, kockáztat és kuksol, vagy nem kockáztat és nemmel szavaz.
Ja, hogy nem kockázat az, ami bizonyosan bekövetkezik, vagy biztosan nem következik be? A megbízói elégedetlenséggel együtt járó kockázat a – lehetséges – kudarc?
Hát igen, ilyen furcsa dolog ez a közelgő nemzeti ünnep – vagy, mi a rosseb!