6 FORINT 35 FILLÉR – mindössze ennyivel drágul a benzin!

Potomság!
Különben is, a gázolaj meg “mindössze” 12 forint 70 fillérrel drágul!
Apróság! Bagatellll!
Sírhatnak a dízelesek – de, van egy fantasztikus hírünk: ma még minden olcsó!
Tehát ma, amikor még híre hamva sincs a fizunak, lehet a kutakhoz rohanni, aztán jöhet, ami belefér! Vagy inkább, amire futja – ugyebár!

0003

Míg magam is bambán araszolok a kút felé, hallgatom a kedvenc rádióm sertepertélését. Nagy igyekezettel próbálnak pozitívnak tartani, s szinte hessegetnek a töltőállomás irányába: ma még olcsó! Ma még lehet!

Éppen úgy, mint anno, amikor az akkori kormány duplájára emelte a „párforintos” benzint és sorok kígyóztak a temérdek kannával. Bespájzolt, aki tehette! Szinte magam előtt látom a Zsigákat, Trabikat, meg a farmotoros Skodákat, amint az Ady téri kúttól a Haladás pályáig alkottak masszív sort. Morgolódtak, szidták akit lehet, de bevásároltak, mert így majdnem két hónapig még az olcsóval döngethették a macskakövet. Hja, azok a régi szép idők! Havi, majd négyezres fizu, évtizedes várakozás új Trabira a Merkurnál, párforintos üzemanyagár, olcsózsemle, olcsóparizer, olcsósör…

0001

Az akkori kormányok képtelenek voltak meglátni a nagy bizniszhez vezető utat! Ha emeltek, csak pár fillért tettek a pár forintra. Ugyan, honnan hallottak volna a nagy üzletről, az adók adóztatásáról! Ez ám a „mai menő móka”! Meg az, hogy az évtizedek óta nem létező váltópénz, a fillér, simán megjelenhet ma, a címlapokon! A nagy túlélő!

Hat forint harmincöt fillér!
Ennyivel kér többet holnaptól a kútfej!
Mert a benzinkutas itt már csak pénztáros lehet.
Tankolok, kicentizem a három ezret, a „shopnak” gúnyolt közértbe rontok, aztán a kasszánál fizetek!
És már indulhatok is!
Nincs itt kiszolgálás, nincs diskurzus, se borravaló!
Kihoztam, ami a hétvégére beterveztetett, ami a maradványok maradványa, aztán amennyit kapok érte, becsepegtetem!
Holnaptól nyilván kevesebbet!
Akár egy egész decivel is kurtább lesz az adag!
Vicc!
Ha körülnézek, a kútnál összegyűlt sokadalom szinte minden szereplője ugyanezt teszi. Belötyögteti azt a háromezerért járó keveset, s esze ágában sincs morgolódni. Minek is! Ma hat forint harmincöt fillér, a dízeleseknek tizenkét forint hetven fillér, holnap, lehet, jóval több lesz.

Étvágy dolga!
No, nem a verdánk – a kormányunk étvágyának függvénye itt minden!
Tudják jól, – mert mi, magyarok a programjuk végrehajtásán fáradozunk – majd kevesebbet szaladgálunk, ha kigyúl a sárga lámpa!

0002

A legbosszantóbb persze a nagy magyarázat.
Az indok.
Amiért drágul a nafta!
Valahogy így: „Értesülésünk szerint a Mol most közölte a kúthálózatokkal, hogy szombattól az adóemelés nyomán bruttó 6 forint 35 fillérrel emeli a benzin és 12 forint 70 fillérrel a gázolaj árát. Ez az 5 és 10 forintos jövedékiadó-emelésből, illetve a rárakódó áfából áll össze. A magyar állam ugyanis itt az adót is megadóztatja. Ennek folytán számításunk szerint a benzinért 340, a gázolajért 345 forintot kérhetnek a kutaknál literenként átlagosan.” (Nol info)

De, hogy igazán kellemes legyen a napunk, ezt még indokolni is képesek: „Korábbi beszámolónk szerint a Fidesz-KDNP ellenzéki ígéreteikkel szemben a nyáron a jövedéki adó emeléséről döntött. A korábbi szokásoktól eltérően azonban a törvény szövegében ez ennél jóval rejtettebben jelent meg. Eszerint ha a nemzetközi nyersolajár hordónkénti átlaga két és fél hónapig 50 dollár alatt marad, akkor új jövedékiadó-mértékek lépnek életbe. Ez a benzin esetében literenként nettó 125, a gázolajnál 120,35 forint. Ez nettó 5, illetve 10 forinttal magasabb a jelenlegi szinteknél. Ha az olajárátlag tartósan 50 dollár fölé nőne, akkor a jövedéki adó ismét visszacsökkenne a jelenlegi szintre.”

0004

A visszacsökkenés persze csak egy a népszerűséget fokozó ígéretek közül. De most akad, ami ennél sokkal időszerűbb! Hát persze, hogy az emelés! Ugyan, ki fogja észre venni, azt a tankolásonként elmaradó pár deci üzemanyagot? Ugyan, ki lesz, aki elugrik húsz literért, vagy simán beterpeszt a kútfej előtt, hogy lássák: ő bizony tele nyomatja! Ha már egyszer itt a verda, lakjon jól! Ugye?

Októberhez értünk. A benzin áremelés, a népszavazás, meg a hideg beköszöntének hónapjához. Lehet jó döntéseket hozni! Eszünk, iszunk, gyógyszert veszünk, téli lábbelit, tüzelőt, vagy üzemanyagot? Ez a kérdés, válasszatok! De, ugye, már senki nem gondolja komolyan, hogy ez valódi választás volna? Mert nem az!