KARLENDÍTÉS MAGYARUL – félmillás szöveget írhatsz a fasiszta indulóra

Úgy tűnik, 1956 évfordulója kapcsán nem elégedhetünk meg a sokat vitatott „Halszagú Magyarország” fenomenális opusával.
A Petőfi Rádió lelkes hallgatói értesülhettek legelőször arról a felhívásról, mely ötvenhat emléke előtti tisztelgésünkre hivatkozva egy új dalszöveg megírására nógat.

„Ha szeretnéd, hogy egy ország dúdolja a dalod, nem kell mást tenned, mint meghallgatni a Lazio futballcsapatának legendás indulóját és erőt meríteni a Pesti srácok küzdelméből! Úgy, ahogy a római drukkerek már évtizedek óta!

A magyar forradalom leverésének 10 éves évfordulóján Olaszországban dalt írtak a szabadságharcos magyarok emlékére. Később már az egyik legnépszerűbb olasz csapat szurkolói buzdították vele kedvenceiket. A magyar forradalmat éltető rigmusok pedig mára kétszeres bajnoki címig, hatszoros kupa győzelemig és egy európai szuperkupa trófeáig vezették a Lazio csapatát.

Most rajtad a sor! Írj új szöveget az induló dallamára, majd küldd el nekünk.
Tisztelegj a hősök előtt!”

A frappáns felhívás mellé persze komoly „vérdíj” is dukál, így a legeredményesebb pályázók akár egy átlagos sorsú magyar család havi bevételének többszörösével is gazdagodhatnak:
„A legjobb dalszöveg írója 500 ezer forint pénzjutalomban részesül, a második 350 ezer, a harmadik helyezett pedig 150 ezer forint nyereményt kap.”

Ahogy a kiírás fogalmaz, „a dalszövegeket egy szerkesztőkből és műsorkészítőkből álló zsűri értékeli”, tehát várhatóan és persze szokás szerint itt is a „Schmidt Mária Széchenyi-díjas magyar történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi tanára. A XX. és XXI. Század Intézet főigazgatója” baráti és érdekközössége fogja felmutatni a legeredményesebbnek ítélt alkotást.

A dal pedig – bár számtalan ferdítést és fordítást találhatunk a világhálón – megkapja a legújabb elvárások szerint megvalósuló köpönyegét, melyhez ki-ki a kedve és kéje szerint aggathat majd koreográfiát, így akár a fasiszta karlendítés is beleférhet. Pontosan úgy, ahogyan azt az eredeti dal, tehát az olasz változat kapcsán számtalan formában megcsodálhatjuk!

Miért is ne! – mondhatják most sokan – a mi világunk, Orbán diktatúrája már csak egy karlendítésre van Mussolini rettegett világától, ugyan, miért is kellene tovább ármánykodni, jöjjön, aminek jönnie kell.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc elbírta a 2006-os gyalázatot, most, 2016-ban ezt már így is elég nehéz megüberelni! Ha néhány éve bőszen kesereghetett Wittner Mária a kialakult katyvaszról, akkor most újra nyomhatja a műsort, mert ami 2016-ra főtt, bizony kínosabb, mint azt valaha remélhették az egyébként hősi múlttal rendelkező túlélők.

A „ne kockáztassunk” hőbörgései után szépen a falakra kerültek az állítólagos 56-os hősök, akiket a különös szűrőknek köszönhetően válogatás nélkül kenhettek egymás mellé a plakátművészek, s most bámulhatjuk őket a tűzfalakon, mint egykor Gyurcsányt!

0004

Csak éppen azt feledték el félhangosan megkérdezni, vajon mit szólnának mindehhez éppen – az azóta meghalt – szereplők? A 2002-es bábfelvonulás után, amikor Orbán a saját érdekeinek megfelelően platókra hordott ötvenhatosokkal simogattatta sebeit, most itt ez a falakra hányt bődület, amihez egy köztudottan fasiszta induló magyarításával készítenének köretet! Bravó! Csak így tovább Schmidt Mariska és Wittner Mariska, jól toljátok!

A pályázati kiírásban szereplő dalt amúgy évekkel ezelőtt már “sikerrel” gatyába rázta – többször is! – a Romantikus Erőszak névvel illetett formáció, s az általuk készített „Előre mind pesti srácok” már rég beégett a “köztudatba”.

Ugyan, mi értelme van hetet havat összehordani egy újabb önjelöltnek fél milláért, és ugyan, kit fog érdekelni a szülemény, hetek, vagy hónapok múlva? Mindenesetre, a helyzet komolytalansága miatt bátran hívjuk a titánokat, ragadjanak tollat, rengessék klaviatúráikat és tessék írni pár ezer neonáci gügyörészést – a nyereményt így is, úgy is kifizetik, nincs veszteni való!

Aztán, ha valakit megtalálnak, majd oda lehet állni, mint a vak Krizbai Teca a Pataki Attila mellé, lehet úgy tenni, mintha rajtunk múlt volna a diadal, s ha a fotós bácsik szólnak, lehet majd magasba lendíteni az alkotói kart: Heil Orbán!