A BELEEGYEZÉS NÉLKÜLI SZEX HAZÁJA – Magyarország…

„A 16 akciónapot 1991 óta világszerte november 25. (a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja) és december 10. (emberi jogok világnapja) között rendezik meg civil szervezetek és magánszemélyek, hogy felkeltsék a nyilvánosság figyelmét, és tájékoztatást nyújtsanak a nők elleni erőszakról, kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt, és nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében.”

0005

A nők elleni erőszakról kellene gondolkoznunk, a 16 akciónap keretében, ott, ahol egy Eurobarometer nevű cég felmérése szerint a válaszadók több mint negyede, 47 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy bizonyos körülmények között elfogadható a szex a másik beleegyezése nélkül.

47 százalék, vagyis a válaszolók majdnem fele az, akit nem zavar, hogy általánossá vált a nőkkel szembeni erőszak – elfogadhatónak tartják, hogy leányainkat, feleségeinket, édesanyáinkat, s őt, akár a nagymamákat is inzultus érje!

Haragos plakátok uszítottak a jöttmentek ellen, rémisztgettek a rajtunk átvonulni készülő szíriai és afgán erőszaktevőkkel. Ők elmentek, erőszak nélkül, aztán most úgy tűnik, senkit nem zavar, ha a „beleegyezés nélküli szex” egyik szereplője magyar, közöttünk él, lehet, éppen a szomszéd lépcsőházban…

0001

Hogy miért lehet elfogadott a gátlástalanság, hogy a legminimálisabb erkölcsi normáknak sem kell megfelelni – már ami a 47 százalék véleménye szerint elfogadható – nehéz megmondani. Mindenesetre a 16 akciónap című fellángolás eredménytelensége szinte borítékolható Magyarországon!

„A magyarok majdnem fele, 47 százalék gondolja úgy, hogy elfogadható a nem kölcsönös beleegyezésen alapuló aktus, ha az egyik fél részeg vagy drogos állapotban van, kihívó, szexi ruhát visel, nem közli egyértelműen, hogy „nem”, vagy nem vág vissza fizikailag, vagy esetleg azért, mert önkéntesen hazament valakivel egy parti vagy randi után. Legyen egyértelmű: a magyarok kb. fele úgy gondolja, hogy ha egy lány mattrészegre itta magát, nem nagyon tiltakozik és rövid szoknyát visel, akkor szabad a pálya.”

0003

A felmérést végző cég, az Eurobarometer idei, az EU-t érintő felmérésének számai megdöbbentőek!
Íme, néhány szörnyű adat:

„Az Európai Unióban minden harmadik nő átélt már szexuális és/vagy fizikai,és ugyanennyien lelki bántalmazást, gyalázkodást.
Ötből egy nő élte már át, hogy akarata ellenére követik, megfigyelik (stalking), és több mint a nők fele (55%) szenvedett már el szexuális zaklatást, de ez a vezető beosztású nők háromnegyedére igaz.
Minden huszadik nőt erőszakoltak már meg.
Egy másik, az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének 2014-ben publikált reprezentatív kutatása szerint Magyarországon milliós nagyságrendű azon nők száma, akik ellen nap, mint nap erőszakot követnek el. A 15 éves koruk óta a fizikai és/vagy szexuális bántalmazás valamely formájának áldozatává vált magyar nők aránya 28 százalék a válaszadó 18 -74 éves korosztályban, ez mintegy 1,1 millió áldozatot jelent.”

Magyarország tehát a beleegyezés nélküli szex hazája lett – bár nyilván írhatnánk ezt szebb, akár virág-nyelven is, lehetne mellébeszélni, de a száraz tények igen makacs dolgok.
Akkor is így van ez, ha az a negyvenhét százalék nem csak egyszerűen elfogadhatónak gondolja az erőszakot, de egyesek, kirívó módon, egyenesen úgy gondolják, hogy ez a viselkedés a normális, kívánatos, élvezeteket nyújtó stb.

Nem tartják problematikusnak mások bántását, nem gondolják, hogy vadállati ösztönök következményeként nők ezrei válnak szorongó, visszahúzódó áldozattá.

0004

A legváratlanabb helyzetekben, a korábban elképzelhetetlen foglalkozások mentén, szinte bárhol és bármikor lecsaphat egy szörnyeteg, aztán bestiális tettét olyan megfélemlítés követheti, hogy az áldozatok többsége inkább hallgat. A napi hírek azt mutatják, hogy a korábban szinte elképzelhetetlen rangban és munkában felemelkedett emberek, orvosok, sportolók, edzők, nagyfőnökök és középvezetők…a köztiszteletben állók akár kivételt jelenthetnek – UGYAN MÁR!!! a mi társadalmunkban sajnos, úgy tűnik, már bármi megtörténhet!

A szakszerű megfogalmazás, a beleegyezés nélküli szex, talán túlságosan is enyhe, szinte triviális kifejezés. A helyzet megváltoztatásához talán kevés volna az össztársadalmi felháborodás, a megfelelő megelőző felvilágosítás kampánya, nem hihető, hogy bármiféle elrettentés, vagy megtorlás legyőzhetné e sajnálatos elfogadást! Hogy mi a teendő, ma még kutatják, de a viselkedési normák megváltozásához évtizedek kellettek, a normális megnyilvánulások visszaállításához ennek az időnek, bizonyára, a többszöröse.

Addig marad a félelem és a különös hozzáállás tudomásul vétele.

A valódi szörnyeteg felismerése szinte lehetetlen. Csak azok vallhatnak róla, akik maguk is átélték már e kegyetlen bántás pillanatait. Egy ember, igen, egy férfi így írt, egy ezzel a témával foglalkozó cikk hozzászólásai közt:
„Képzeld el azt, hogy egy tőled jóval erősebb kan, aki mondjuk nagy darab és kb. semmit se tudsz tenni ellene, erőszakkal lenyom a földre (esetleg kioszt pár pofont is), letépi rólad a gatyádat és ánuszon töfköd a nagy f***szával és nagy ívben leszarja azt, hogy te hogy sírsz, könyörögsz neki, hogy ne tegye, mert szétreped a segged a fájdalomtól. Ott helyben, szárazon elintéz. Na, ugyan ilyesmit élhet át egy nő is. Ha azt mondják neked, hogy nem, akkor NEM. Értelmes, tisztességes férfiember ilyenkor szépen elteszi a kukit. A szararcú nyomorék meg tovább nyomul, ezért én simán támogatnék egy országos szintű önvédelmi tanfolyamot nőknek, vagy tök jó lenne, ha oktatnának bizonyos fogásokat pl tesi órán. Több haszna lenne, mint a kidobózásnak…”

No comment!!!

A felháborodás, az ítélet az egyetlen, ami talán segíthet. Segítheti a mozgalmat, a 16 akciónapot, melyet 1991 óta világszerte november 25. (a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja) és december 10. (emberi jogok világnapja) között rendeznek meg civil szervezetek és magánszemélyek, hogy felkeltsék a nyilvánosság figyelmét. Tegyünk együtt, egymásért, amíg nem késő!

Ha szeretnél csatlakozni a 16 Akciónaphoz, írj az info@nane.hu email címre!