FERENC PÁPA LECKÉJE – aki Romániában ünnepel Budapest előtt

Két esztendeje ilyenkor még minden híradó attól zengett, hogy Ferenc pápa Magyarországra látogat, megtisztelve a szombathelyiek Szent Márton évét.

A leghatározottabban arról szóltak a hírek, hogy elfogadta Hende Csaba és Áder János meghívását! Nem volt semmi „lehet” és „talán”, mi szombathelyiek nekiláthattunk a készülődésnek – ami vezetőink sertepertélése révén a leginkább mérhetetlen pénzek megszerzését jelentette.

Lett palotánk, meg palota előtti terünk, meg persze rengeteg hókuszpókusz, ami mind-mind az érkező pápa, no meg persze Szent Márton tiszteletét volt hivatva erősíteni. A balhét nekik szánták, végül más vitte el…

A szombathelyi felszabadulási emlékmű dombja megtelt gyóntatófülkékkel, s az ígéretes ötvenezres tömeg helyett remekül érezhette magát az a néhány ezer, – többnyire nyilván elkötelezett zarándok -, meg sok bármilyen ingyenes programra mozgósítható környékbéli, akiknek kis szerencsével még ingyen ebéd is dukált. Igen, ez volt az a csúcsrendezvény, amelyre véletlenül sem érkezett római pápa, csak megbízott és némi nemzeti zúzda, Ákos tolmácsolásában, labdarúgó bajnoksággal fűszerezve.
(Elnézést kérek minden kifelejtett szereplőtől!)

A lényeg sajnos azóta sem tisztázódott!
Nem tudhatjuk, mi történt!
Vajon, őszentsége nem is tudott a neki tulajdonított ígéretekről, vagy éppen meggondolta magát, netán zavara a személyét folyamatosan érő magyar nemzeti mocskolódás?
Mindegy is!
Persze felfoghatjuk úgy is, hogy valakik csúsztattak, lódítottak, esetleg valaki, vagy inkább valakik hazudtak? Mi pápátlanul töltöttük a nyarat, még jó, hogy időben bezengték, hogy 2020-ban örvendezhetünk, elvégre Magyarország rendezi meg a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust!
Persze, Ferenc pápa érkezik, s a magyarok örömére sokakhoz ellátogat majd – már, ha ennek egyesek örvendeni méltóztatnak majd, miközben Bayer Zsoltot medáliákkal bombázzák…

Ferenc pápa jön, csak előbb Romániába látogat!

Igen, a katolikus egyházfő két esztendővel Budapesti jelenése előtt tiszteletét teszi azokon az ünnepi alkalmakon, melyeken megemlékeznek majd Erdély és Románia egyesítésének századik évfordulójáról.

1748902

Pontosan két esztendő múlva lesz a nagy esemény: 2018. december 1-je minden bizonnyal a modern román történelem egyik legfontosabb dátuma lesz, ekkor ünneplik majd ugyanis az Erdély és Románia egyesülését kimondó gyulafehérvári országgyűlés századik évfordulóját.

Ha úgy tetszik, a magyarok számára legfájdalmasabb veszteség, Erdély elorozása lesz annak az ünnepi alkalomnak az apropója, amelyre Ferenc pápát Romániába invitálták. A „rossznyelvek szerint” – és itt most még nem is egyértelmű, hogy Szíjártó Péter rosszallásáról van-e szó – Ferenc pápa útját szándékosan úgy szerveznék meg, hogy magyar (katolikus) kegyhelyeket ne keressen fel a szentatya.

Hogy mi lesz ebből? Nem nehéz megjósolni!

A magyar diplomácia nyilván képtelen lesz tolerálni Ferenc pápa döntését, az egyházfő ellen eddig is szép számmal uszító egyházi méltóságok most majd még inkább nekiereszthetik a hangjukat – hogy a KDNP-s honatyák indulatairól ne is beszéljünk! 12582869_796503d243ae689311c257f160159b77_wm

A jelek szerint Ferenc pápa kihúzza a gyufát Orbán Viktornál! Lelki szemeink előtt megjelenhetnek az orbáni fészbukosok dörgedelmei, újra nógathatják majd vezérüket, némi tettlegesség irányába, természetesen a pápa ellen!

Az egészben az a legbosszantóbb, hogy senki nem fog törődni „Erdély magyarjainak” érzéseivel. Mint mindig, most is csak közvetítőjük, Semjén Zsolt mondhatja majd a magáét, nagykalapban, lóhátról…