ERZSÉBET UTALVÁNY NYOLCEZERÉRT – csere nem érdekel!

A komor lépcsőház hirdetőtábláján, két napja, egy igazán különös hirdetés árválkodik. Amolyan ákombákom iromány, csupa nagybetűvel, mintha az „alkotója” tisztában volna azzal, mit is jelentenek a csupa nagybetűvel írott szövegek.

ERZSÉBET UTALVÁNY NYOLCEZERÉRT – csere nem érdekel!

A legkevésbé sem gondolnám, hogy a hirdetmény négy sarkát gondosan rajzszögelő bármiféle haragból, indulatból tette volna a dolgát. Maga elé terítette a rajzlapot, aztán határozott mozdulatokkal felírta:

ERZSÉBET UTALVÁNY NYOLCEZERÉRT – csere nem érdekel!

Csak sejtéseink lehetnek, miféle címlet az, amit éppen nyolcezerért kínál a hirdető -de sanda a gyanúnk, hogy már jóval a 2,8 millió öreget megalázó tízezres Erzsébet utalvány érkezése előtt döntötte el ő, az illető, – egy a 2,8 millióból -, hogy megszabadul e szégyenbankótól.
A tízezres címletért mindössze nyolc ezer forintot vár, kp-ban, s a csere minden formáját elveti. Pénzt akar az árva! Nyolc valódi ezrest, ropogós bankjegyekben.

Már jó párszor végigálmodta a pillanatot, amikor a lépcsőházba érkező kormányhivatalnok becsenget hozzá, elkéri valamennyi hivatalos okmányát, adószámát, meg tán még a legutolsó nyugdíjszelvényt is vizslatja egy darabig, hümmög fölötte, aztán elővesz néhány aláírni való elismervényt, végül átadja Orbán Viktor karácsonyi meglepetését. Igen, azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy ez a procedúra így fog lezajlani, persze a háttérben egy éles lőfegyverét tisztogató biztonsági őr társaságában. Így lesz a legjobb, megadják a módját, nehogy, akár egyetlen nyugdíjas úgy gondolja, hogy ez az egész csak játék! A kormányhivatalnokok közben körülnéznek majd kicsit, a szekus talán még jelentést is ír, feljegyzéseket készít, de a lényeg úgyis a jelenléte. Ő a kíséret, mint a stampó szóda jobb helyeken a capuccinohoz. Procedúra, aktus, átadási ceremónia, megannyi gyönyörű elnevezés némi karácsony előtti megalázáshoz.

Lelki szemeivel szinte látja, amint a vezér az egyre terjedelmesebb tokája felett röhög egy nagyot a legújabb gaztett felett – hogy kieszelte! A semmiféle európai normával össze nem egyeztethető Bözsi bankókhoz küld némi folklórműsort, némi parádét, mert a posta félezre túlterhelte volna a büdzsét! Így, ráadásul, 5.555 forint viszi a tízezrest – ennyi kalkuláltatott a munkaidőben ingyenessé vált kézbesítésre.

Valaki egyszerűen zsebre tesz kettő millió nyolcszáz ezer darab tízezres utalvány után 15.554.000.000 forintot!

aaa

Egy figyelmes zsurnaliszta erről a csekélyke összegről szerette volna faggatni a NAV igen tisztelt, és nyilván nagytudású góréját – arról kívánt faggatózni, ez vajon miért olcsóbb így, mintha az utalványok kopertába rejtve, ajánlott küldeményként érkeztek volna a pontos címekre.
Az adóhatóság vezetőjének monoszkópját nézve, majd furfangos és a rendkívüli tájékozottságra valló válaszát hallgatva nem tudunk tovább csodálkozni a lépcsőházi tacepaó alkotójának nekibuzdulásán.

nevtelen

https://www.facebook.com/hirtv/videos/1345503648801528/

Ha megalázható nyugdíjas korúak volnánk, magunk is így próbálnánk megszabadulni: ERZSÉBET UTALVÁNY NYOLCEZERÉRT – csere nem érdekel!

Utóirat:
Amúgy a lépcsőház elejében, a bejárati kapura, pontosan oda, ahová korábban öles betűkkel szokták hajdanán felírni, hogy „Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk”, tegnap tixós rögzítésre került az idei kopogtató, az alábbi igen tanulságos szöveggel:

MARAGGYÁ KINN!