TÁBLÁK KARÁCSONYRA – balesetveszélyes útszakasz lesz a Jáki erdő?

A táblatartó fémoszlopok napok óta meredeznek már a sokkoló rovatnak mostanában folyamatosan témát adó erdei szakasz elején és végén – a Ják és Újperint között kanyargó pár kilométeres összekötőn.
Ahogy a police.hu ma délután hírül adta, a vasi utak némelyikén hamarosan új táblák kihelyezésével próbálkoznak, az amúgy láthatóan tehetetlen közlekedési szakemberek. A négyzetméternyi felületeken, fura képekkel és némi szöveggel próbálják felhívni a figyelmet a közlekedési szabályok betartásának fontosságára – kérve mintegy az arra száguldókat, hogy vezessenek higgadtabban, körültekintőbben.

Ma a Tokorcs és Nagysimonyi közti szakasz kapta meg a karácsonyi ajándéknak sem utolsó táblácskákat, és nyilvánvaló, hogy napokon belül ilyen, vagy ehhez hasonló eszközök kerülnek a jáki oszlopokra is.

lead_kep_36Szép, mívesen elkészített táblák, mondhatni „nemes szándékot tükröző közlekedéstechnikai eszközök” ezek – már csak az a kérdés, hogy a szokott módon repesztő, mindenféle fizikai összefüggésekre fittyet hányó, meg mondjuk, a vezetői engedély megszerzését „lehúzásnak” tekintő generáció versenyzői, észre veszik-e majd a jószándékú figyelmeztetést?

Elnézést kérek mindazoktól, akiket elvakít a lehetőség, de úgy gondolom, ezek a táblák kb. annyit érnek, mint a templomok kapuin elhelyezett, „működő mobiltelefonnal ne lépj be”, piktogramos csacsiságok.

Akiknek eddig is csak egy attrakció volt a bizonytalan szélű, keskeny útpályán való tempózás, akik dudálva repesztettek a megriadt őzek, szarvasok között, ezeket a táblákat nem fogják észre venni! Szelíd, jóindulatú figyelmeztetésnek ott van helye, ahol az értelem irányítja a megzabolázott járműveket!

A fékezhetetlen lóerők bajnokai nem fognak „elájulni” a karácsonyi dekoráció láttán…

Sem Tokorcs és Nagysimonyi, sem Ják és Újperint nem a közelmúltban jutott ezekhez az útszakaszokhoz. Száz éve is erre haladt a nyomsáv, az elmúlt évtizedekben is jelentős forgalom haladt át mindkét szakaszon – így, nem csak az útszakaszok váltak veszélyessé. Leginkább az arra közlekedők lettek meggondolatlanabbak, ők érzik úgy, hogy közlekedni, ma annyit jelent: legyőzni, lealázni a kevesebb pacival megáldottakat.

Réges-régen megszülethettek volna már a nekik készülő, zárt szakaszok, ahol kedvükre tördelhetnék a verdáikat – hiszen apu majd vesz másikat. Igen, zárt terület dukálna, a közlekedés megfontolt szereplőit csak alázni képes játékosoknak – nekik járna némi balesetveszélyes útszakasz, de töményen! A nagylegények ott tolhatnák ezerrel, nem számítana, ha kisodródnak és kiflivé gyűrik a hatalmas gépcsodákat – egyszerűen gondoskodni kellene róluk! Mondjuk egy jól zárt helyen…

Talán csak, hogy békén hagyhassák az egyszerűen csak úti céljukat, munkájukat naponta elérni akarókat, meg a haza igyekvőket.

Nem szabad, hogy mostantól úgy gondoljunk ezekre az útszakaszokra, mintha valami különös kockázatot jelentene arra menni! Amúgy, a jáki erdő kapott már táblát, odabent, a sűrűben. Szent Márton életét mutatja be, s azt sem látja, sokszor hónapokon keresztül senki sem… a moha már belepte!

2240_8873_balesetmegelozes_tabla_vas_megye-mm

Ezzel a kinti, út menti attrakcióval sem lesz másképp. Eltekernek majd mellette, a vagányok megmosolyogják, az egyszerűen csak megfontoltan közlekedni vágyókból pedig lúzert és balféket farag az új bélyeg. Mostantól ostoba mindenki, aki lassít, béna, aki nem előz, és nyilván, továbbra is ledudálható lesz, minden békésen ácsorgó őzgida.

A szakasz megkapta új nevét, címét – BALESETVESZÉLYES ÚTSZAKASZ – gyerünk, skacok, avassátok fel!
Mint rendesen…Ugye?

/A fotók a police.hu-ról származnak. Forrás:http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/kozlekedesrendeszet/kozlekedjen-figyelmesen /