MI, 3.6 MILLIÁRDAN – ők nyolcan…


Bill Gates – amerikai üzletember, szoftverfejlesztő, filantróp, feltaláló, a világ leggazdagabb embere. 2013-ban vagyonát körülbelül 72 milliárd dollárra becsülték, 1987 óta szerepel a Forbes magazin világ leggazdagabb embereit felvonultató listáján.
A Microsoft cég alapítójaként és tulajdonosaként Bill Gates fontos szerepet játszott a 20. század végén felvirágzó mikroszámítógép-ipar történetében, olyan széles körben elterjedt szoftverek fűződnek a nevéhez, mint az MS-DOS vagy a Microsoft Windows.

Amancio Ortega – A Zara a spanyolországi Inditex Group vezető ruházati márkája, melyet 1975-ben alapított a ma már Spanyolország leggazdagabb, és a világ negyedik leggazdagabb emberének számító Amancio Ortega Gaona

Warren Buffett – amerikai részvénybefektető és üzletember, 2006 júniusi bejelentése alapján a világ valaha volt egyik legnagyobb jótékonysági adományozója.

Carlos Slim – mexikói milliárdos és üzletember, a Telmex, az América Móvil és a Grupo Carso tulajdonosa

Jeff Bezos – amerikai üzleti mágnás, elemző és befektető, az amazon.com alapítója

Mark Zuckerberg – amerikai feltaláló, programozó, filantróp, a Facebook közösségi oldal megálmodója és készítője. Mark Zuckerberg a Facebook közösségi oldal készítője, amelyet iskolatársaival alapított; Dustin Moskovitz, Eduardo Saverin és Chris Hughes voltak a társai a program elkészítésében. Zuckerberg a Facebook 28,2%-os résztulajdonosa, milliárdos.

Larry Ellison – Az Oracle Corporation a világ legnagyobb üzleti szoftvermegoldásokat kínáló cége, melyet 1977-ben alapítottak Kaliforniában. A cég vezetője azóta is Larry Ellison.

Michael Bloomberg amerikai üzletember, New York volt polgármestere. Bloomberg apja, egy zsidó származású bevándorló fia könyvelőként dolgozott egy helyi tejfeldolgozó üzemben. A Johns Hopkins Egyetemen mérnökként végzett, a Harvard Egyetemre ment megszerezni az MBA fokozatot. 1966-ban, tanulmányai befejezése után, a Salomon Brothersnél (ma Salomon Smith Barney) helyezkedett el, ahol 6 év múlva már tulajdonossá vált. Miután 1981-ben felvásárolták a Salomon Brotherst, 10 millió $-os végkielégítéssel elbocsátották…

Ők a nyolcak társasága.
Egyetlen dolog köti össze „őfőnyolcasságukat”. Ők a leggazdagabbak!

Mi, 3,6 milliárdan csak álmodhatunk mindarról, amit nyolcuknak pillanatonként lehet megélni, azután gyorsan elfelejteni.

Valaha azt kérdezgettük vásott gyermekeinktől: Mi leszel, ha nagy leszel? Nos, ma az az egyetlen kérdés, amiről szívesen beszélgetnek egymás közt az álmodozók: Vajon, mit kellene tennem, hogy gazdag legyek?

Ahogy az egykori kérdésről mára kiderült, mennyire értelmetlen, úgy ez a mai kérdés is inkább költői. Gazdaggá lenni, azzá válni nem pusztán elhatározás dolga. Ne erőlködjünk! Fontos persze, hogy meglássuk azok erőfeszítéseit és eredményeit, akik kitartásukkal és folyamatosan végzett munkájukkal tisztes vagyonra tettek szert.

De ez még mindig fényévekre van a nyolcak gazdagságtól.

A minap kerülhetett elénk a globális szegénység felszámolására törekvő jótékonysági szervezeteket tömörítő brit Oxfam prezentációja, amit a közelgő Davosi Világgazdasági Fórum, a világ vezető politikusainak, közgazdászainak és egyéb befolyásos szereplőinek éves összejövetele ihletett.

Íme, néhány hátborzongató tény:

„A világ nyolc leggazdagabb embere (ők jelenleg: Bill Gates, Amancio Ortega, Warren Buffett, Carlos Slim, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Larry Ellison és Michael Bloomberg) akkora vagyonnal rendelkezik, mint a világ szegényebbik fele, vagyis mintegy 3,6 milliárd ember.
10-ből 7 ember olyan országban él, amelyben az elmúlt 30 évben nőtt az egyenlőtlenség.

A leggazdagabbak vagyona egyre gyorsabban nő egyre nagyobbra. Ennek következtében 25 év múlva meglehet az első dollárbilliomos (vagyis akinek 1 millió millió dollárja lesz). Csak hogy szemléltessük: ha az illető úgy dönt, hogy eltékozolná mindenét, akkor napi 1 millió dolláros pénzszórás mellett ez 2738 év alatt sikerülhetne neki.

Az egyenlőtlenség különösen aggasztó a nők esetében, mert a legtöbb alulfizetett munkát ők végzik, és ezt sem egyenlő bérezéssel. Ha marad minden így, akkor 170 év kell ahhoz, hogy a nemek közti egyenlőség a fizetésekben is megmutatkozzon.

A társasági adó elcsalása évente 100 milliárd dollár bevételkiesést okoz a legszegényebb országokban. Ha ez a pénz kéznél lenne, megoldható lenne belőle 124 millió gyerek beiskolázása, az egészségügy fejlesztése révén pedig 6 millió gyerekhalál lenne megelőzhető.”

A nyolcakkal szemben álló 3,6 milliárd ember valahogy úgy van a szegénységével, mint a Sándor György által feltárt mese két szereplője, akik szinte ugyanarról elmélkednek, mégis, annyira más, ahogy a világot látják! Szóval, két ember zsörtölődik a gyümölcskereskedés kirakata előtt. A gazdag tekergeti a fejét, s azt kérdi: Miért görbe a banán? Mire a szegény felkapja a tekintetét, fürkészni kezdi a kirakat zugait, s így kontráz: Miért, görbe?

Csak az a 3,6 milliárd ne kellene, hogy ugyanannyi csillagon osztozzék, mint azok nyolcan! Gondoljunk bele, mennyivel többet élhetnénk, mindannyian!

(Köszönet a válasz.hu újságírójának, Vörös Szabolcsnak!)
A fenti urakról a wikipédián még több információ is elérhető…