AZ EGYENLŐBBEK KARÁCSONYA – meg akiknek most is csak tömlöc jár

Valaha azt gondolhattuk, hogy a Karácsony – így, nagybetűvel – bárkié, tehát mindenkié lehet.

Ez az a nap, amikor a hős tábornokok elrendelik a tűzszünetet, amikor megenyhülnek a jégszívű bankárok, s a legszegényebbek otthonaiba arany manírt varázsolhat egy éjszakán át a millió gyertyaláng… Legalább egyetlen napon mindenki jóllakhat, pattogó tűz költözik a korábban jéghideg kandallókba, s a házőrző ebeket sorra betessékelik az árnyas előszobákba.

Ugyan már!…

Valaha kizárólag azért gondolhattuk ezt, mert jóságos és régimódi mesekönyveinkbe még nem költöztek be a legeslegújabb kor agyonmanipulált mítoszai, a megfelelés kényszerében vergődők legfőbb támasza nem írta újra a világ rendjét, s mi lájkok nélkül is tudtunk hinni bizonyos dolgokban.
Jött a december huszonnegyedike, osont a ropogó hóban… hetekig lázasan készülődve dugdostuk a magunk által barkácsolt meglepetéseinket, s esténként lázas izgalommal próbáltuk kilesni a nekünk szánt csomagok titkait. És azon a bizonyos estén mindenki boldognak látszott, mert az égvilágon semmi más feladatunk nem érkezett!

A mai nap híre, hogy „nyomkövetővel a lábán, házi őrizetben karácsonyozik szegény M. Richárd”.

Csak a rozogább emlékezettel rendelkezők kedvéért muszáj leírni, Emrihárd – vagy ahogy a böriben mindenki nevezi, a Gyurma – az a fickó, aki kinyírt két nyomorult közlekedni merészelő polgárt a Dózsa György úton, vagy, ahogy a szakszöveg diktálja: M. Richárd „a gyanúsított közúti veszélyeztetés bűntette miatt indult büntetőeljárás hatálya alatt követte el azt az újabb cselekményt, amely bizonyítottság esetén halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és kábítószer fogyasztásával elkövetett kábítószer birtoklás vétségének a megállapítására lehet alkalmas.”

„Mint ismert, a tragikus baleset május 15-én délután történt. A körülményekről a rendőrség akkor annyit közölt, hogy két autó karambolozott a Kassák Lajos és a Dózsa György út találkozásánál, és az egyik jármű az ütközés erejétől belerohant a buszmegállóba. A szemtanúk arról számoltak be, hogy a fehér kabrió nagy sebességgel rohant bele a másik, éppen kanyarodó Citroën oldalába, amely így a várakozók közé csapódott. A balesetben a Vízművek két munkatársa vesztette életét. Egy 23 és egy 37 éves férfi…”

Emrihárd megölt két embert. Ennyi. Na persze, csak bizonyítottság esetén!

Ő az egyenlőbb. Az egyenlőbb karácsonya lett a napi disputa tárgya.

Mert ma az volt a kérdés, vajon miként lehetne őt végre szabadon engedni, „lábperec” nélkül – ugyan, hogy is élvezhetné kicsit jobban az ő gyönyörű életét Karácsony ünnepén, távol az ő rideg otthonától, mondjuk egy tengerpart, egy beach homokján, néhány szilikoncsöcs társaságában.

Mert szegény Emrihárd, miután kinyírt két embert, házi őrizetbe került, s most azt újabb három hónappal meghosszabbították. Márciusig szinte biztos, hogy odahaza kell átvészelnie, lábpereccel a bokáin ezt a szörnyű telet!

Az egyenlő nem ölt meg senkit.

Megilletné őt is az ártatlanság vélelme, de őt már mindenféle bírósági tárgyalás nélkül elítélte a magyar parlament.

Igaz, valódi meghallgatása valahogy elhúzódik, valami miatt akadályokba ütközik, tehát nem volt…

Nála nincs szükség a bizonyítottságra!
Neki nem adtak lehetőséget, hogy házi őrizetbe kerülve szerethesse gyermekeit, hogy gondoskodhasson róluk, akár lábpereccel is!
Márciusig szól az ő hosszabbítása is, a tömlöcben, ahova bezárattatott.

Ez lett a „szép kis megtorlás”, ezzé vált a kezdetben felfoghatatlan történet…

Valaha azt gondolhattuk, hogy a Karácsony – így, nagybetűvel – bárkié, tehát mindenkié lehet. Valaha kizárólag azért gondolhattuk ezt, mert jóságos és régimódi mesekönyveinkbe még nem költöztek be a legeslegújabb kor agyonmanipulált mítoszai, a megfelelés kényszerében vergődők legfőbb támasza nem írta újra a világ rendjét, s mi lájkok nélkül is tudtunk hinni bizonyos dolgokban. De ma már nincs jóságos és régimódi mesekönyvünk, nincsenek barkácsolt ajándékok, sem kilesett kincsek szanaszét! Ma valóság van, az egyenlőbbek karácsonya jön.

Ennyi!

Mi a büdös francért kell itt Emrihárd lábperecén meditálni! Ha akar, úgyis lelép! Megoldja… Neki nyilván klassz lesz ez a karácsony is! Ő Emrihárd. Egyenlőbb…